Kvalitní a zdravá úroda začíná už při výsadbě

Když se zaměříme na pěstování ovoce, zeleniny nebo plodin, může se nám zdát, že úroda je ovlivněna hlavně počasím, hnojivy a péčí během růstu. Ale realita je taková, že kvalita a zdraví plodů začíná mnohem dříve – již v okamžiku výsadby.

1. Výběr kvalitních sazenic a semínek

Základem úspěchu je výběr kvalitních sazenic a semínek. Musí být nejen čerstvé, ale také zdravé a nenapadnuté škůdci či nemocemi (svilušky, třásněnky, plísně atd.). Výběrem kvalitních sazenic zvyšujeme šanci na to, že rostliny budou zdravě růst a plodit.

Pokud máme možnost a prostory, tak je ideální si vypěstovat vlastní sazenice ze semen. Pak budeme mít jistotu, že sazenice budou zdravé bez napadení škůdci.

2. Příprava půdy

Před výsadbou je dobré si půdu předpřipravit. K tomu patří čištění od plevelů, zpracování půdy tak, aby byla vzdušná a vlhká. Před výsadbou do řádků nebo důlků doporučujeme aplikovat ZEMBIOTIKO do zálivky.

Při výsevu semen do substrátu pro produkci vlastních sazenic a přísady, například u paprik a rajčat, doporučujeme ZEMBIOTIKO se substrátem nebo hrabankou promíchat, a to cca jednu kávovou lžičku na 10 l substrátu.

hnojeni

Někdy bývá kvalita kupovaných substrátů pro přísadu velmi mizerná a může obsahovat semena plevelů nebo vajíčka či zárodky škůdců a nemocí. Takový substrát doporučujeme sterilizovat v troubě na pečicím plechu při teplotě cca 80 °C po dobu 20 min.

Zdravá půda je základem pro růst silných a odolných rostlin.

3. Správné načasování

Každá rostlina má svou ideální dobu výsadby. Například při výsadbě přísady paprik ze semen je ideální termín konec ledna až polovina února, u rajčat je to konec února až první polovina března. A výsadba ven se doporučuje až po zmrzlých. Více si můžete přečíst v Zahradníkově kalendáři (připravujeme), kde je popsána doba vysetí nejběžnější zeleniny a bylinek.

4. Správná hloubka a rozestavení

Při výsadbě je důležité sazenice nebo semínka zasadit do správné hloubky. Pokud je zasadíme příliš hluboko, mohou se špatně vyvíjet, nebo dokonce uhynout. Také je klíčové dodržet doporučené rozestavení mezi jednotlivými rostlinami, aby měly dostatek prostoru pro růst a nekonkurovaly si o výživu a také se pak dobře sklízely. Tyto informace se můžete dočíst na obalech semínek dané rostliny.

5. Zalévání a ochrana

Po výsadě je potřeba zajistit rostlinám dostatek vláhy, ale zároveň je chránit před přeléváním. Voda je životně důležitá pro růst rostlin, ale její nadbytek může vést k hnilobám a různým nemocem. Při vysazení semínek do půdy není potřeba hnojit, ba dokonce to má negativní dopad a může dojít k popálení.

zalevani

Tady bychom doporučili při vzejití mladých rostlinek ze semínek zalít zálivkou s produktem FERTIKO s mykorhizou, který obsahuje půdní mikroorganismy zpřístupňující živiny z půdy a podporující imunitu a odolnost rostlin vůči abiotickým podmínkám (sucho, horko), ale i biotickým (přirozená odolnost vůči nemocem a vytlačení patogenů z prostředí kolem rostliny atd.).

Závěrem

Každá fáze pěstování rostlin je důležitá, ale výsadbě bychom měli věnovat zvláštní pozornost. Při dodržení správných technik a metod výsadby položíme pevný základ pro kvalitní a zdravou úrodu. Je to investice času a energie, která se nám v budoucnu vrátí v podobě bohaté a chutné úrody.

zembiotiko

ZEMBIOTIKO - unikátní kombinace mikroorganismů

  • k aplikaci před nebo během výsevu rostlin
  • zlepšuje růst a zvětšuje plochu kořenového systému
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více
fertiko

FERTIKO - mikrobiální výživa rostlin

  • působí proti patogenům
  • rostliny mají lepší imunitu a odolnost vůči stresu
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více