Jak ošetřit dešťovou vodu a zlepšit její vlastnosti?

Neexistuje snad žádný zahrádkář, co si pěstuje vlastní zeleninu a ovoce nebo jen zvelebuje čistě okrasnou zahradu, který by nezachycoval dešťovou vodu do nádrží. V posledních letech, kdy se projevují změny klimatu tak, že jsou přes léto delší dobu sucha a velká horka a dochází maximálně k bouřkám a náhlým přívalovým lijákům, je zachycení dešťové vody velmi důležité.

Dříve jsme byli zvyklí na to, že v létě několikrát dorazil klasický zahradní déšť. Ten i dva dny v kuse mírnou intenzitou zavlažoval naše zahrady i záhony a voda se krásně vsakovala. Bohužel to vypadá, že zahradní deštík se stane minulostí a vyprahlá popraskaná půda nedokáže vsáknout intenzivní srážky z letních bouřek a půda vysychá.

To má za následek i snižování hladiny spodní vody a nedostatek vody ve studnách během léta. Proto je zachycování dešťových srážek do retenčních nádrží někdy jediná možnost, jak dodat rostlinám vodu během období sucha. 

Proč se zachycená dešťová voda časem kazí?

Jak jsme psali výše, většina dešťových srážek během roku je formou bouřek a přívalových lijáků. Teploty jsou vyšší a v období sucha je vzduch plný prachových částic, na které se přichytává mnoho organických nečistot. V jarním období se k prachu přidává i pyl. Tento prach a pyl usedá na střechy, které jsou často potřísněny i výkaly různých ptáků a při srážkách jsou tyto nečistoty spláchnuty do nádrží pro zadržení dešťové vody. Kvůli vyšším teplotám a přímému svitu na retenční nádrž může následně během několika dnů dojít ke kažení zadržené dešťové vody.

retencni-nadrz-na-vodu1_1

Příčinou je, že prach a zvláště pyl i ptačí exkrementy obsahují různě vysoké koncentrace látek, ať organických nebo anorganických, které se v nádrži začnou rozkládat, a to i kvůli rostoucí teplotě zachycené dešťové vody. Dešťovka se během léta rychle kazí a to i v uzavřených nádržích, kdy vodu nejvíce na zahradě potřebujeme. V teplé dešťové vodě je relativně málo kyslíku, nečistoty se začnou rozkládat a vznikají plyny a látky, které způsobují zápach zadržené dešťové vody.

Jedná se například o sirovodík, metan, merkaptany, čpavek atd. To podporuje růst řas a časem je nádrž zelená a zapáchá. Z dlouhodobého hlediska splach nečistot a prachu ze střechy zanáší nádrž na dešťovou vodu a snižuje se tím její objemová kapacita.

Bakteriální přípravek RAINEKO pomáhá rozkládat nečistoty na neškodné látky a snižuje tvorbu usazenin v nádržích pro zadržení dešťové vody

 raineko

RAINEKO - bakterie pro čistou dešťovku

Vyčistit dešťovku

Jak postupovat, aby zachycená dešťová voda v nádrži nezelenala a nezapáchala?

Nejefektivnější by byla možnost odstranit příčinu. Bohužel ne každý má možnost při začínajícím dešti odvést mimo sběrnou nádrž prvních několik minut stékající vody ze střechy, která je právě nejšpinavější. Jedná se vlastně o oplach, kdy společně s vodou steče veškerý prach a nečistoty, které se usadily na střeše.

Existují i mechanické systémy, jež dokážou na začátku deště takto znečištěnou vodu ze střechy odvést mimo retenční nádrž. Bohužel ve většině případů to není reálné, jelikož mnoho nádrží pro zachycení dešťové vody je v zahrádkářských koloniích, nehledě na to, že často prší v noci, kdy spíme.

retencni-nadrz-na-vodu

Je také dobré mít nádrž na dešťovou vodu pro zalévání umístěnou na stinném místě či nějak chráněnou proti přímému slunečnímu záření. Samozřejmě nejlepší řešení je mít nádrž na dešťovou vodu zakopanou, ale ne každý má tu možnost tímto způsobem dešťovou vodu zadržovat.

Pokud je v létě nádrž vystavena přímému slunečnímu svitu, voda se v ní ohřeje i na více jak 30 °C. To má za následek jak rozvoj řas a následné zelenání nádrže, tak i snížení obsahu kyslíku. Tím pádem se rozjedou hnilobné procesy a zadržená dešťová voda začne zapáchat, a to nejčastěji kvůli vznikajícímu sirovodíku a merkaptanům po zkažených vejcích.

Ne vždy je možné odstranit příčiny sepsané výše. Pro eliminaci následků je tedy vhodné použít bakteriální přípravek RAINEKO pro dešťovou vodu. Zadržená dešťová voda ošetřená naším bakteriálním výrobkem RAINEKO je obohacena o mikroorganismy, které nejen udržují dešťovku čistou, ale mají i pozitivní vliv na půdu a zalévané rostliny.

raineko

RAINEKO - bakterie pro čistou dešťovku

  • Eliminuje zápach a zlepšuje průhlednost vody
  • Pomáhá rozkládat listy, květy, pyl a nečistoty spláchlé ze střech
  • Zabraňuje zahnívání vody
  • Redukuje tvorbu usazenin a zanášení nádrží
  • Obsažené mikroorganismy pozitivně působí na rostliny
  • Ošetřená zálivka zlepšuje půdní prostředí a vitalitu rostlin
  • Ekologický výrobek bezpečný pro lidi, zvířata, ptáky a hmyz
Vyčistit dešťovku