Zahradníkův kalendář aneb co se kdy na zahradě sází a sklízí

Zahrada může být skutečným rájem plným vůní, barev a chutí. Aby však byla úroda bohatá a rostliny zdravé, je dobré dodržovat určitý kalendářní plán. Vědět, co kdy zasadit, může zahrádkářům výrazně usnadnit práci a zvýšit jejich úspěšnost.

zahradnikuv-kalendar

Leden

V tomto zimním měsíci je zahrada obvykle v klidu. Je to však ideální doba pro plánování
a objednávání semínek. 

Únor

Venku je stále zima a zahrada pořád odpočívá, ale už je čas sázení semínek pro vlastní přísadu
a sazenice.

Výsadba a setí

Vevnitř: V únoru je doba, kdy se začíná s předpěstováním rostlin. Nejčastěji jsou to rajčata, papriky, ale i lilek, celer nebo salát. Do skleníku nebo pařeniště můžete vyset rané ředkvičky, ale raději je přikryjte třeba netkanou textilií kvůli možným mrazům.

Březen

Přichází jaro a s ním první práce na zahradě. Březen je možná nejdůležitější měsíc pro zahradničení.

První teplejší sluneční paprsky vybízí vyjít na zahradu a začít s jarním úklidem po zimě. To znamená například vyhrabat listí, prořezat stromy, než se vytvoří pupeny, odstranit z jahodníků staré listí a můžete přihrnout hlínu, broskvoně ošetřete proti kadeřavosti, například mikroorganismy Pseudomonas ssp., Bacillus ssp., Chaetomium ssp. a Trichoderma ssp. (PBCHT).

pbcht

PBCHT - směs mikrorganismů potlačujících plísně

  • Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, Chaetomium cupreum, Trichoderma viride
  • bezpečný pro zvířata, lidi, ptáky a včely
  • žádná ochranná lhůta
  • nevzniká odolnost
Zjistit více
zembiotiko

ZEMBIOTIKO - unikátní kombinace mikroorganismů

  • k aplikaci před nebo během výsevu rostlin
  • zlepšuje růst a zvětšuje plochu kořenového systému
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více

Pokud jste na podzim nezryli záhony, je v tuto dobu nejvyšší čas záhony porýt. Před tím můžete na záhon nebo políčko rozhodit trochu kompostu nebo mrvy a rytím vše zapracovat do půdy. Po rytí je pak potřeba povrch zarovnat třeba válcováním. Když se někde objeví plevel, tak jej vytrhejte, dokud se nerozroste.

Při sadbě brambor do řádků doporučujeme zálivku se ZEMBIOTIKEM před samotným vložením naklíčených hlíz. 

Výsadba a setí

Venku: Můžete zasadit brambory, cibuli, česnek a vyset salát, hrášek či špenát. V březnu se mohou sázet veškeré ovocné stromy (třešeň, jabloň, hrušeň, švestka, meruňka atd.) a keře (jahodník, maliník, angrešt, borůvky, rybíz).

Vevnitř: Přesázejte předpěstované rostliny, pokud již dosáhly potřebné velikosti, a pomalu je otužujte větráním. Ale je také čas na vysetí bylinek, jako je bazalka, majoránka, tymián, oregano (dobromysl).

Duben

Tento měsíc je ve znamení rychlého růstu a probouzení zahrady, přihnojování, ale také prvního výskytu škůdců.

Stromy a keře je třeba podpořit aplikací zálivky s ZEMBIOTIKO a FERTIKO s mykorhizou.  Zvýší se tím odolnost proti škůdcům a nemocem po zimním období. Před vysetím zeleniny do záhonů proveďte zálivku se ZEMBIOTIKEM.

Pokud jste provedli vysetí ze semínek, je potřeba udržovat záhon vlhký. Zalévejte nejlépe v podvečer, kdy není tak silný sluneční svit. V dubnu můžete založit také nový trávník. Mladé rostlinky můžete podpořit biostimulantem LISTEKO, konkrétně postřikem na list.

fertiko

FERTIKO - mikrobiální výživa rostlin

  • působí proti patogenům
  • rostliny mají lepší imunitu a odolnost vůči stresu
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více
listeko

LISTEKO - biostimulant zlepšující růst rostlin

  • Přírodní biostimulant pro ekologické zemědělství a bio produkci
  • Podporuje tvorbu růstu nových listů
  • Velmi vhodné pro listovou zeleninu
  • Zvyšuje organoleptické a výživové vlastnosti zeleniny
  • Pomáhá regenerovat rostliny například po krupobití
  • Ekologický výrobek
Podpořit růst rostlin

Výsadba a setí

Venku: Nyní můžete vyset semena mrkve, ředkvičky, kedlubny, květáku, brokolice, póru, kopru, pažitky a veškerou zeleninu, která se dala vysít už v březnu.

Vevnitř: Pokračujte v předpěstování rostlin pro pozdější výsadbu jako třeba tykev, cukety, okurky nebo zelí.

Květen

Už z názvu tohoto měsíce je patrné, že všechno kvete, roste a voní. Teplé počasí už je téměř zde, ale pozor na pozdní mrazy. Pranostiky říkají, že po ledových mužích (Pankrác, Servác a Bonifác v necelé půli měsíce) by se už neměly objevit mrazíky, které by spálily zeleninu nebo květy ovocných stromů, bohužel někdy tomu tak nemusí být.

Po tomto termínu už můžete vysazovat choulostivou předpěstovanou plodovou zeleninu. Předpěstované bylinky už také můžou do hlíny. Ven na balkon nebo terasu už můžete dát také truhlíky s muškáty (pelargonie) nebo petúnie. V květnu bývá i první sklizeň zeleniny jako například ředkvičky, salát nebo hrášek. Po odkvětu ovocných stromů a tvorbě plodů je potřeba provést protrhání, kdy se odstraňují plody blízko sebe.

V případě, že jich je na větvích není hodně, vede to k tomu, že strom zbylé plody vyživí lépe. Díky tomu jsou větší, chutnější a odolnější, ale také pak nedochází k lámání přetížených větví při poryvech větru. Pro lepší a zdravější úrodu dopřejte rostlinám zálivku obohacenou o FERTIKO s mykorhizou.

Také dávejte pozor na chladnější noci a tím větší vlhkost, což může být příčinou výskytu padlí (bílý až moučný povlak listů). Proto jako prevenci doporučujeme nasadit mikroorganismy (PBCHT), které dokážou tuto houbovou chorobu vytlačit přirozenou a nechemickou cestou. Kvetení a tvorbu plodů jak u stromů, keřů, okrasných rostlin nebo zeleniny podpořte biostimulantem STIMULO, a to aplikací na list,

pbcht

PBCHT - směs mikrorganismů potlačujících plísně

  • Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, Chaetomium cupreum, Trichoderma viride
  • bezpečný pro zvířata, lidi, ptáky a včely
  • žádná ochranná lhůta
  • nevzniká odolnost
Zjistit více
stimulo

STIMULO - biostimulant pro více květů a plodů

  • Přírodní biostimulant pro ekologické zemědělství a bio produkci
  • Iniciuje a podporuje kvetení a snižuje opadávání květů
  • Lepší tvorba květů, plodů a zvýšení výnosnosti
  • Zvyšuje organoleptické a výživové vlastnosti výpěstků
  • Lepší vybarvení a stálost květů u okrasných květin
  • Ekologický výrobek
Podpořit květy a plody

Výsadba a setí

Venku: Nyní proveďte výsadbu předpěstovaných rajčat a paprik a můžete už vyset i cukety, melouny, dýně, fazole, okurky a také bylinky jako bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn, máta, meduňka či tymián.

Červen

Léto jede na plné obrátky. Rostliny na zahradě jsou žíznivé, a proto potřebují častou zálivku. Skvělé řešení je zadržování dešťové vody ze střech do nádrží. Aby se voda v nádržích nekazila a zlepšovala vlastnosti půdy a rostlin, je vhodné do ní aplikovat přírodní mikroorganismy RAINEKO.

Záhony je potřeba průběžně okopávat a odplevelovat, protože plevele spotřebovávají půdní vodu. Pro snížení odparu je možné použít mulč. Záhony zalévejte ráno nebo v podvečer. V červnu je také dobré rostliny podpořit ve výživě a imunitě, do zálivky přidejte FERTIKO s mykorhizou.

Stejně tak je vhodné aplikovat biostimulanty postřikem na list. Je teplo a po deštích se můžou objevit plísně jako například padlí nebo plíseň bramborová, která napadá i rajčata. Proto je vhodná prevence pomocí užitečných mikroorganismů, jako jsou druhy v balení PBCHT. Na škůdce, jako jsou mandelinky, lalokonosci a mšice účinkují entomopatogení houby BMV, na housenky zavíječů, obalečů nebo běláska zelného účinkuje mikroorganismus Bacillus thuringiensis BTK.

raineko

RAINEKO - bakterie pro čistou dešťovku

  • Eliminuje zápach a zlepšuje průhlednost vody
  • Pomáhá rozkládat listy, květy, pyl a nečistoty spláchlé ze střech
  • Zabraňuje zahnívání vody
  • Obsažené mikroorganismy pozitivně působí na rostliny
  • Ekologický výrobek bezpečný pro lidi, zvířata, ptáky a hmyz
Vyčistit dešťovku
bmv

BMV - přirozené entomopatogenní houby

  • používají se v ekologických bioinsekticidech
  • přirozeně se vyskytují v půdě
  • chemicky nezatěžují vodu a přírodu
  • bezpečné pro zvířata, lidi, ptáky a včely
Zjistit více

Výsadba a setí

Venku: fazole, okurky, kukuřice, čekanka, z přísady i rajčata a papriky. K opětovné sklizni vysévejte saláty, ředkvičky, kedluben, pórek, květák.

Červenec–srpen

Teplé letní měsíce jsou vhodné pro druhou vlnu setby zeleniny, kterou můžete sklízet na podzim, a některé saláty až do prvních mrazíků. Rostlinám dopřávejte dostatek vláhy zálivkou, která může být stále obohacena o FERTIKO s mykorhizou. Plodovou zeleninu podpořte pro vydatnou a chutnou sklizeň biostimulantem STIMULO.

Pokud jste některé části záhonu již sklidili, na volné místo doporučujeme vysít meziplodiny, tzv. zelené hnojení, jako je například svazenka či jetel. Výhodou zeleného hnojení je, že zamezí odparu vody a erozi půdy, dále půdu provzdušní a u jetelů nebo jiných bobovitých zástupců dodá do půdy dusík fixací ze vzduchu. A na podzim při zarytí se tlením zpětně uvolňují do půdy živiny a tvoří se humus.

Výsadba a setí

Venku: Znovu sázejte řadu zeleniny pro podzimní sklizeň, jako jsou saláty, ředkvičky nebo i mladou cibuli, špenát, pekingské zelí, pro novou sklizeň jahod je čas pro sadbu sazenic jahodníku.

Září–říjen

Přichází podzim a s ním sklizeň a příprava na zimu. Při dobrém počasí lze sklízet druhé kolo zeleniny vyseté začátkem léta. Doporučujeme založit kompost. Je to skvělé přírodní hnojivo plné prospěšných látek a mikroorganismů.

Přečtěte si: Jak správně kompostovat odpad ze zahrady a z domu?

Kompost umístěte tam, kde není přímé slunce a ani není vystaven možnému silnému dešti, ideálně pod prodlouženou střechou zahradního domku nebo pod stromem.

Koncem října se můžete pustit do rytí záhonů. Pokud nezarýváte zelené hnojení, můžete na plochu záhonu rozhodit kompost a ten zarýt.

Výsadba a setí

Venku: Koncem října je čas na výsadbu česneku a okrasných cibulovin (tulipány, kosatce, mečíky, narcisy atd.).

Listopad–prosinec

Na zahradě proveďte finální úklid. Pohrabte listí, můžete prořezat a zesvětlit koruny stromů, zastřihněte živý plot a další keře a pak už zahrada odpočívá.

hrabani-listi

Venku: Pokud jste dosud neprovedli, nyní je čas na přípravu zahrady na zimu, zakrytí citlivých rostlin a výsadbu některých ovocných stromů a keřů jako jsou jabloně, hrušně, angrešt, rybí nebo borůvky.

Závěrem 

Zahradníkův kalendář je jen orientační, protože přesné termíny mohou záviset na konkrétních klimatických podmínkách daného místa. Je však skvělým vodítkem pro začátečníky i zkušené zahrádkáře a pomáhá udržet krok s rytmy přírody.

Pravidelná pozornost k detailům a respekt k jednotlivým rostlinám pak zajistí bohatou péči a kvalitní úrodu.